top of page

Bijenvolk in de Kloostertuin van het Sint Fidelis klooster Breda

Bijenvolk in de Kloostertuin


In de tuin van Het Klooster is momenteel een bijenvolk gehuisvest. Graag stellen wij de imkers, Natascha en Raymond, aan jullie voor. Natascha en Raymond wonen al geruime tijd in Breda. Een aantal jaar geleden besloten zij een nieuwe hobby aan te gaan: het imkers vak. Op de Landelijke Open Imkerijdagen waren ze in contact gekomen met een zeer ervaren imker die ze enthousiasmeerde en aangemoedigde om de basiscursus te volgen van de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging). Een onderdeel van de cursus is het praktijk gedeelte waardoor Natascha en Raymond al snel hun eerste bijenvolk hadden.

“Het was een ontzettend spannende én leuke uitdaging. Al snel werd duidelijk dat het niet zo simpel is als: even een bijenkast aanschaffen, er een volk in plaatsen en de rest gaat vanzelf. Nee, er komt wel wat meer bij kijken… veel meer!” Momenteel staan Natascha en Raymond met één van hun bijenvolken in de prachtige tuin van Het Klooster. Samen met de beheerders van Het Klooster is ervoor gekozen om maximaal twee bijenvolken te huisvesten, uitbreiding naar het tweede volk zal waarschijnlijk volgend jaar plaatsvinden. Het moet gezellig druk blijven met de bijen, maar natuurlijk zonder dat andere aanwezigen hier hinder van ondervinden. De standplaats van het volk is centraal. In het midden van de tuin, met een uitzicht op het grasveld.


Kloosterhoning


Er wordt zo natuurlijk mogelijk geïmkerd zodat de bijen hun eigen gang kunnen gaan. Indien nodig wordt een beetje bijgestuurd. De honing wordt alleen afgenomen als duidelijk is dat er een overcapaciteit is. Als er geen overcapaciteit is, blijft de honing zitten. “Wie weet geeft het volgende seizoen voldoende honing waardoor wij echte Kloosterhoning kunnen ‘slingeren’.”, aldus Raymond.

Natascha en Raymond zijn lid van het BBC (Bredaas Bijenhouders Collectief), deze stichting houdt zich bezig met het geven van voorlichting en educatie over honingbijen, wilde bijen en alles wat hierbij komt kijken. Een aantal keer per jaar zijn zijn Natascha en Raymond aanwezig bij de Landelijke Open Imkerijdagen en op allerlei andere buitenactiviteiten waar educatie een hoofdrol speelt.

Natascha en Raymond zijn zeer reislustig waarbij ze de schoonheid van de wereld ontdekken. Geen land is te ver en hun droom is om nog een keer een lange wereldreis te gaan maken: “Even alles achter ons laten en de hele wereld verkennen. Heerlijk!”

In een volgende nieuwsbrief zullen Natascha en Raymond wat uitgebreider ingaan op het sturen- en inspecteren van de bijenvolken.Weetjes


1. Een bijenvolk bestaat in de zomer uit 40.000 tot 60.000 bijen en één koningin.


2. Voor 1 kg honing maken de bijen ongeveer 1 miljoen vluchten, gelijk aan de omtrek van de aarde.


3. Jaarlijks verbruikt een bijenvolk 150 kg honing.

82 weergaven

Recente blogposts

Commentaires


bottom of page