Medewerker in beeld: Joska

Wie zijn toch eigenlijk al die mensen die zich voor het klooster inzetten? Tijd om weer iemand voor te stellen. Op een druilerige zaterdagmiddag schuif ik aan in de bakkerij voor een kop koffie en het verhaal van: Joska.

Joska is één van de medewerkers in de bakkerij, en is er vrijwel elke dag. Geboren in Drenthe, getogen in Ulvenhout, en inmiddels al jaren in Breda te vinden. Haar vader was gemeenteraadslid en Joska raakte al vroeg geïnteresseerd in de politiek. Alhoewel ze verrassend veel weet over wetgeving en beleid, is haar échte passie het werken met mensen. Toen ze dus voor de SP op werkbezoek ging bij ‘De Huiskamer’ van Stichting Het Opstapje en daar een baan aangeboden kreeg, pakte ze die kans met beide handen aan.

Er was van alles te doen. Joska was bijvoorbeeld coördinator van ‘Samen Op Reis’, een initiatief om vakanties mogelijk te maken voor mensen met een beperking. Naast haar werk voor Het Opstapje volgde ze de hbo-opleiding Culturele en Maatschappelijke vorming.

Het Klooster Breda is belangrijk voor de stad. Er gebeuren veel positieve dingen en dat is hard nodig

Na haar tijd bij Het Opstapje ging Joska werken als telefoniste bij Breda Actief. Dit heeft ze tot 2016 gedaan. “Omdat iedereen tegenwoordig een mobieltje heeft neemt de behoefte aan een telefoniste af”, legt Joska uit. Het werk werd steeds administratiever en Joska miste het contact met de mensen. Zo kwam het dus dat ze uiteindelijk solliciteerde bij Het Klooster Breda, waar ze inmiddels alweer twee jaar met hart en ziel werkt. Ze begon in de verhuur en is nu vooral in de bakkerij te vinden.

Als ik aan Joska vraag wat haar hier aantrekt, luidt het antwoord: “Het ontwikkelen van het concept en de inzet voor de mensen. Het Klooster Breda is belangrijk voor de stad. Er gebeuren veel positieve dingen en dat is hard nodig – naast de schoonheid van het gebouw, even los daarvan natuurlijk.” En als mensen dit lezen en twijfelen of ze vrijwilliger willen worden? “Vooral doen! Er is gewoon gezellig contact, met aandacht voor elkaar. En ondertussen… lekker praktisch bezig zijn!”


Lijkt het jou ook leuk om aan de slag te gaan bij Het Klooster Breda? Kijk eens op onze pagina ‘Werken bij’

2018-12-22T19:47:47+01:00