Circusmakers aan het woord

In dit artikel maken we plaats voor de artiesten die een poosje geleden in onze circusresidentie verbleven. Zij waren druk bezig met het creëren van een nieuwe show voor Circusstad Festival Rotterdam. Maak kennis met Sanne, Scott en Milan.
Interview: Fleur Lanen

foto: Raisa de Koning

foto: Raisa de Koning

SANNE:
“Ik ben Sanne en ik ben 29 jaar oud en kom uit Nederland. Ik heb gestudeerd aan het ACaPA (Academy for Circus and Performance Art) in Tilburg. Tijdens mijn opleiding heb ik Scott ontmoet en hebben we besloten om samen Duo No Nonsense te vormen.”

SCOTT:
“Ik ben Scott, ben 25 jaar oud en kom uit Amerika. Ik heb ook aan de ACaPA in Tilburg gestudeerd. De discipline die Sanne en ik uitvoeren is partner acrobatiek, maar ook doen wij verschillende andere disciplines erbij, bijvoorbeeld de diabolo.”

“Het klooster is een mooie plek om iets te creëren.” – Duo No Nonsense

MILAN:
“Ik ben Milan en ben opgegroeid in Tilburg. Ik heb gestudeerd aan Codarts in Rotterdam. In 2012 ben ik afgestudeerd in de richting van straattheater en festivals. Ik heb geen vaste discipline en verwerk van alle disciplines wat in mijn shows. Wel speelt comedy bij mij een grote rol.
Ik doe solo shows, maar vorm ook een duo met Wietske. Ik ben niet echt een clown in mijn shows, maar meer een ‘borderline’ clown met verschillende emoties. Er moet een verhaal in mijn show zitten, niet alleen maar een clowns act waar om gelachen wordt. Ik werk voornamelijk op festivals en straattheater. Nu ben ik aan het trainen voor Circusstad Festival Rotterdam.
Toen ik drie jaar oud was ging ik met mijn ouders naar het circus in Tilburg. Vanaf toen vond ik het circus leuk. Ik ben geen artiest die veel fysiek kan doen, ik ben meer een performer en vind het leuk om shows te creëren.“

foto: Simon Verlinden

SANNE:
“Elke productie is anders humor speelt daarbij een belangrijke rol. Ik wil graag een ode brengen aan het traditionele circus. De liefde voor het circus is groot bij mij. Daarbij speelt het overwinnen van nieuwe uitdagingen en het creëren van nieuwe shows een grote rol voor de toekomst.”
SCOTT:
“Ik ben geïnteresseerd in het circus, om het verder te brengen en het te veranderen in ‘het nieuwe circus’ van tegenwoordig, in plaats van het traditionele circus van vroeger.” Scott wil dat het publiek in de toekomst naar het nieuwe circus gaat. “Het klooster is een mooie plek om iets te creëren. Het is een fijne omgeving waar gefocust kan worden op het creëren van een show en het trainen daarvoor. Het is een inspirerende en rustige plek waar gewerkt kan worden.”
SANNE:
“Op 8-jarige leeftijd had ik al verschillende circussen bezocht. Voor mij was circus een hobby. Ik probeerde steeds meer dingen uit en groeide zo in het vak. Daarom heb ik besloten om deze opleiding te volgen.”

SCOTT:
“In Amerika ging ik naar het circus. Ik heb de Cirque du Soleil show ‘Dralion’ gezien en was geïnspireerd en wilde ook circus doen! In Amerika zijn er zes jeugdcircussen en geen professionele circusscholen. Nadat ik circus heb beoefend in mijn Jeugdcircus Juventas wilde ik doorstromen naar een professionele circusschool. Toen besloot ik om een opleiding tot circusartiest te gaan volgen en kwam uit op de ACaPA in Tilburg. Daarnaast is het circus in Nederland groter dan in Amerika. Vaak geven mensen ons complimenten dat ons vak romantisch is, en dat het goed is dat we onze droom volgen. Het is echter hard werken en het leven is onzeker.”

Meer lezen over onze circusresidentie? Kijk op www.hetkloosterbreda.nl/circusresidentie
Voor Sanne & Scott, kijk op hun website: www.duo-nononsense.com
Meer over Milan? Ga snel naar www.milanonstage.com

2019-08-13T16:06:43+01:00