Carnavalswandeling

Met carnaval heet Breda ’t Kielegat. Befaamd in ’t Kielegat zijn de vele activiteiten die ieder jaar gehouden worden voorafgaand aan deze vijfdaagse viering van de leut, zoals een dag Klûnen, een Oeledienst in de Grote Kerk, de carnavalslied-verkiezing, De Nacht van het Kielegat, een eetfestijn, de tonpraters in De Grôtste Mááuwerd en ook de Carnavaleske Wandeling (carnavalswandeling) die dit jaar onze kloostertuin heeft aangedaan.

Zaterdag 3 februari, een week voor Carnaval, gingen acht groepen van ongeveer 30 personen op pad door de Kielegatse binnenstad. Dit jaar liep de wandeling door de Haagdijken. De tuin van Het Klooster Breda was het keerpunt van de wandeling. Zo’n 20 historisch goed voorbereide gidsen loodsten de bont aangeklede deelnemers langs bezienswaardigheden, dweilorkesten en diverse acts. “Het is leerzaam, gezellig en leuk”, zoals iemand zei: “ik ga elk jaar mee en zo langzamerhand leer ik Breda goed kennen”. Iedere groep werd begeleid door een heuse VIK (Very Important Kielegatter, dat is iemand die door de jaren heen zijn of haar carnavaleske kwaliteit meer dan heeft bewezen). Een tocht die ieder jaar een andere route volgt door de Bredase binnenstad en die loopt langs plekken waar je anders niet zo snel komt. Een wandeling vól humor, historie en absoluut hilarische momenten.

Hilarische Mariaverschijning in onze kloostertuin

Via de Haagdijk met haar speciale winkeltjes ging de wandeling richting klooster. Eerst werd de bakkerij aangedaan voor een stukje van onze lekkere appeltaart. Een 15 man groot dweilorkest speelde bij de bakkerij de sterren van de hemel. En dan bij de Mariagrot in de kloostertuin: de haast serene rust werd onderbroken door het gezang van een “monnik” die live het Avé Maria ten gehore gaf. Waarom? Omdat bij de grot Maria zou gaan verschijnen! En inderdaad: van achter de grot kwam “zij” aanrijden, op een scooter, luid claxonnerend. Blij werd zij ontvangen door een groep “broeders en zusters”, waarna zij onder klokgelui van een misdienaar haar voettocht naar de grot vervolgde.

Deze verschijning was niet het enige wonder; “Maria” toonde een lege buidel (die gecontroleerd werd door de wandelaars). Wat bleek: er zat zelfs geen bodem in! Na een kort schietgebedje bleek er plots tóch brood uit tevoorschijn te komen! Een “Wonderbaarlijke Broodvermenigvuldiging”, aldus een monnik die met een lied afscheid nam van de groep wandelaars.

Theetuin

Een gezellig en hilarisch spektakel waar de gasten erg om hebben gelachen. Iedereen heeft genoten van onze tuin, die in het voorjaar van 2018 wordt opengesteld voor het publiek. Tijdens de carnavalswandeling liepen er op enig moment wel 120 mensen in de tuin. Het bleek dat de tuin kan het heel goed hebben, het voelde niet eens als heel druk. Het was een mooie test om ruim honderd mensen hier rond te hebben lopen.

Tekst en foto’s: Marco van den Wijngaard

 

 

carnavalswandeling klooster

carnavalswandeling klooster

carnavalswandeling klooster

2018-03-05T16:10:48+01:00