BredaVandaag, 26 maart 2016

Het klooster als pop-up museum

Expositie in het klooster

Titia Burke

BREDA – Het voormalige kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat functioneert tot en met 28 maart als een museum. Tachtig studenten van het Sint Joost uit Breda en Den Bosch maakten een interactieve expositie over het klooster.

Februari 2014 verlieten de laatste twee broeders het klooster. Het was de wens van broeder Hendriks dat het klooster een sociaal-maatschappelijke functie zou vervullen. “Het moet iets betekenen voor de stad, zoals wij dat ook altijd hebben willen betekenen”, zei de pater destijds in Breda Vandaag.

Fons de Weert is beheerder van het klooster en woont daar samen met zijn vrouw en dochter. Naast het gezin van Fons, wonen er nog drie anderen. Waaronder ook Rob Köhler, afgestudeerd student aan het Sint Joost. Rob tipte zijn oud-docenten dat er plek was in het klooster voor een expositie.

Zo gezegd zo gedaan. Drie maanden geleden kregen tachtig studenten de opdracht om een verhaal over het klooster te vertellen waarmee minstens twee zintuigen worden geprikkeld.

Dit maakt de expositie een belevenis. Als bezoeker word je in het verhaal van het klooster gezogen. Je kunt ervaren wat het is om een geanimeerd koor te dirigeren. Of even in de schoenen staan van de biechtvader in een nieuw ontworpen biechtstoel.

Fons vindt het eindresultaat geweldig. “Die studenten hebben allemaal dezelfde opdracht gekregen, maar er zijn zoveel verschillende stukken uit gekomen.” Zijn favoriet is het pop-up boek. Een 3D boek die zowel fysiek als op beeld te bekijken is. Het verhaal van dit boek gaat over de geschiedenis en de toekomst van het klooster. “Ik vind het vriendelijk van de studenten dat ze het verhaal van het klooster hebben gerespecteerd”.

Het klooster gaat in de toekomst een nieuwe identiteit krijgen. Het is de bedoeling dat het gebouw in de toekomst gaat functioneren als woon- en werkgemeenschap voor twaalf dakloze mensen. De binnenkant van de kerk is volledig gestript. Er is geen Mariabeeld of kerkbank meer te zien.

Astrid is vrijwilliger in het klooster. Vroeger was ze ook actief in de kerk. De vrijwilliger kan zich voorstellen dat de oudere bewoners in de wijk zullen schrikken van alle veranderingen. Maar daarentegen vindt Astrid zelf fantastisch wat er gebeurt. Ze vindt de expositie helemaal bij de tijd passen. “Veel beter dan een kerk die niet wordt gebruikt”, aldus de vrijwilligster.

Fons heeft de studenten gevraagd om het geloof niet belachelijk te maken en respect te bewaren naar de paters. Ondanks dat het ene kunstwerk wat scherper is dan het andere is het de studenten goed gelukt de balans te bewaren. “Ik hoop ook dat de paters langskomen om te kijken”, aldus Fons.

Breda Vandaag

 

2016-04-06T15:24:52+01:00