BN/DeStem 24 maart 2016

Paters voor even ‘terug’ in klooster

door Lieke Flipsen
BREDA – Het kapucijnenklooster in Breda opent na 126 jaar de deuren. Tachtig derdejaarsstudenten in de richting animatie en illustratie van AKV Sint Joost uit Breda en Den Bosch maakten een interactieve expositie over het klooster. Hierin wordt zowel de geschiedenis als de toekomst van het gebouw belicht. Beleven is hierbij het kernwoord.
Een dag voor de officiële opening is het een creatieve chaos is het klooster aan de Schorsmolenstraat. Overal zijn studenten aan het knutselen om hun creatie af te werken. Een groep studenten bouwde een interactieve flipperkast waarmee de geschiedenis van de kerk wordt verteld. Verderop staat een biechthokje waarin de bezoeker de rol van de pater kan spelen. Op het gewelf is een grote projectie te bekijken vanuit een zitzak.
Docent Theo Seesing bekijkt de ruimte tevreden. Drie maanden geleden kregen zijn studenten een uitgebreide rondleiding door het gebouw. De opdracht was helder: vertel een verhaal over het klooster op een manier waarmee je minstens twee zintuigen prikkelt. “Het is ontzettend mooi wat de studenten hebben gemaakt. Doordat ze het gebouw als inspiratiebron konden gebruiken, is het gebouw ook echt deel van de expositie geworden. Je kan een koor dirigeren in de kerk en in de refter, het eetgedeelte van de paters, staat het verhaal van de kok”, omschrijft Seesing.
In de refter zitten studenten Heide-Lise Dings en Rosanne Hustinx uit Breda. Ze leggen de laatste hand aan hun verhaal. Dings: “Voor dit project hebben we een pater geïnterviewd over het leven dat hij hier had. We hebben de informatie verwerkt in een animatie met op de achtergrond de stem van de pater. Het leuke aan dit project is dat we echt vanaf nul konden beginnen. We waren heel vrij om te doen wat we wilden.”
In het Februari 2014 verlieten de laatste twee broeders het kapucijnenklooster in Breda. Seesing: “Het publiek mocht voorheen niet verder komen dan de ingang en de twee gastenkamers. De kerk was altijd al openbaar, maar nu is daar het hele stuk van het klooster en zelfs de sacristie bij gekomen.”
Het gebouw gaat in de toekomst dienen als woon- en werkgemeenschap voor 12 daklozen. Het krijgt de naam HET KLOOSTER.
De expositie wordt vanavond geopend voor genodigden, van vrijdag 25 tot maandag 28 maart zijn de deuren geopend voor het publiek, van 12.00 tot 20.00 uur. Ieder uur zijn er rondleidingen van studenten.

2016-04-06T15:34:19+01:00